Nieuwsbericht

RAW helpdeskvraag: Gras voor de voeten

Profielfoto van Jacques Teunissen
6 september 2021 | 1 minuut lezen

Goedemorgen u spreekt met Jacques Teunissen van CROW. U heeft vragen gesteld aan de RAW Helpdesk.

   Goedemorgen, klopt, fijn dat u even belt.

Ik heb uit uw vragen opgemaakt dat u bezig bent met een maaibestek.

   Inderdaad. Ik probeer de samenhang van de Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte 2018 en de RAW-systematiek te begrijpen, maar het begint mij wat te duizelen. Frequentie… beeld…

Laten we bij het begin beginnen. Bij maaiwerkzaamheden wordt onderscheid gemaakt tussen maaien op frequentie, waarbij het aantal maaibeurten in de bestekspost is vermeld, en maaien op beeldkwaliteit, waarbij het vereiste kwaliteitsniveau in de bestekspost is vermeld.

   Dat is helder, maar zodra ik hier dieper in graaf, zie ik bijvoorbeeld verschillende maximale hoogtes in de Standaard RAW Bepalingen 2020 en de          Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte 2018 staan. Kijk maar eens naar artikel 51.22.05 lid 2 en de leg de KOR daar maar eens naast.

In de tabel behorend bij artikel  51.22.05 is sprake van maaien op frequentie. Voor gazon wordt hierbij ‘slechts’ onderscheid gemaakt tussen A en B. In de KOR, die is bedoeld voor het werken met beeldkwaliteit, gelden 5 kwaliteitsniveaus: van A+ t/m D.

   Hoe matchen de letters dan in het geval van ‘gazon’?

‘Gazon B’ op frequentie is gelijk gesteld aan ‘Kwaliteitsniveau C’ uit de KOR. 
De eisen die overeenkomstig de KOR worden gesteld aan de hoogte van het gras in een gazon, zijn in RAW opgenomen in artikel 51.22.08.
Welke eisen van toepassing zijn (tabel 51.22.05 of 51.22.08), hangt dus af van het gebruik van de resultaatsbeschrijvingen (frequentie of beeld)

   Kijk. Aan zo’n antwoord heb ik echt iets. Hartelijk dank voor de uitleg!

Graag gedaan!


Vond je dit een verhelderend en/of nuttig stuk?
Voor meer informatie over dit vraagstuk, en ook veel andere leuke onderwerpen, kijk ook eens bij onze RAWeetjes en bij de RAW-helpdeskvragen