Nieuwsbericht

Aftrap CROW Deelprogramma Verduurzaming RAW

Profielfoto van Barbara Hasselaar
29 augustus 2023 | 2 minuten lezen

Graag delen we goed nieuws met jullie. Op 29 augustus is vanuit CROW de officiële aftrap gegeven op de invulling van het deelprogramma ‘Verduurzaming RAW-systematiek’. Het deelprogramma Verduurzaming RAW-systematiek is onderdeel van het CROW Programma Duurzaamheid.

Deelprogramma verduurzaming RAW-systematiek

De RAW-systematiek is de onderlegger van de Nederlandse manier van werken in de Grond- Weg en Waterbouw. Het is de gezamenlijke taal van opdrachtgevers en opdrachtnemers waarin wordt gedacht, waarmee afspraken worden gemaakt en waarmee het werk wordt uitgevoerd. Geen GWW zonder RAW! Dit is niet de beleving van CROW als beheerder van de RAW-systematiek, maar dit is een gedragen beleving van de gehele sector.

Deze GWW-sector zit, net als andere sectoren, in een transitie om maatschappelijke opgaven het hoofd te bieden. Een transitie naar klimaatneutraal werken, van lineair naar circulair en van rigide naar adaptief. Partijen in de sector moeten hun rol in de sector beschouwen en hun verantwoordelijkheid pakken om de transitie als sector te doorlopen. Zo ook CROW.

De rol en verantwoordelijkheid van CROW als beheerder van de RAW-systematiek is de transitie in de sector te versnellen. Niet door voorop te lopen, maar door de RAW-systematiek te beheren op een manier waardoor de gehele sector mee komt in de transitie. Deze rol en verantwoordelijkheid is uitvoerig beschreven en getoetst in de sector middels de Position paper: RAW en Duurzaamheid in 2030.

CROW heeft de afgelopen 1,5 jaar invulling gegeven aan de beschreven rol. In het kader van het Programma Verduurzaming CROW-portfolio zijn in 2021 en 2022 verschillende bouwstenen verzameld die nu gebruikt worden en waarin is beschreven hoe de RAW in de komende jaren tot en met 2026 zal worden verduurzaamd.

Verbinding met de sector

De reden waarom we deze concrete stap dan ook met jullie delen, is dat RAW niet op zichzelf staat. Er zijn veel verbindingen met diverse stakeholders in de GWW-sector. Door bij elke stap die we in dit proces zetten jullie als stakeholders mee te nemen en te betrekken kunnen er nog meer kansen worden benut rondom de verduurzaming RAW. In alle lopende RAW werkgroepen wordt verduurzaming standaard meegenomen en zo is dus het hele RAW team betrokken bij de verduurzaming van de RAW-systematiek.

Heb jij ideeën, wensen of vragen over de Verduurzaming van de RAW-systematiek?
Neem hierover dan contact op met Tom.dewater@crow.nl; trekker van het project Verduurzaming RAW.
Benieuwd hoe jij dan je steentje kunt bijdrage? Dat lees je op RAW.nl